Avui s’ha presentat a Barcelona la primera associació d’homosexuals musulmans de l’Estat espanyol. L’Associació de Musulmans Homosexuals (AMHO) ha fet un acte de presentació al qual han acudit representants del moviment de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) de Catalunya i nombrosos mitjans de comunicació. A més, l’edició d’avui del diari català El Periódico ha publicat una entrevista en exclusiva amb el portaveu i secretari general d’AMHO, ZamZam, en la qual explicava els motius de creació de l’entitat i donava per primer cop en un mitjà de comunicació visibilitat al col·lectiu d’homosexuals musulmans espanyols a un mitjà de comunicació.“Els musulmans no m’accepten per gai i alguns gais no m’accepten per musulmà”, afirmava en declaracions a El Periódico aquest argentí d’origen àrab i musulmà des de 2007. “Vaig sentir la necessitat de buscar altres persones en la mateixa situació, i a través d’internet em vaig posar en contacte amb altres musulmans gais. Era… Era la simple necessitat humana de seure’m amb un igual a la taula”, aclareix en l’entrevista al diari català, un procés que ha dut al naixement d’AMHO.

L’associació, segons ha declarat en la roda de premsa ZamZam, ha treballat en la clandestinitat durant els darrers 4 anys en col·laboració amb altres entitats LGTB i a través d’internet i l’anonimat que la xarxa permet. En l’actualitat, AMHO té vuit socis, entre les quals hi ha tres dones negres i lesbianes, i més de 140 seguidors en plataformes virtuals. El seu secretari general ha cridat a visibilitzar el fet homosexual i musulmà, tot i que, fins ara “som una realitat tancada en un armari de set claus”. Tot això, cap dels altres set membres de l’associació han estat presents a l’acte “per seguretat”.

AMHO es constitueix com l’única associació de similars característiques en el context català, espanyol i hispano-parlant. En el seu comunicat s’assenyala que els seus objectius són “normalitzar la situació de les persones LGTB dins de les comunitats musulmanes, obrir la societat a la realitat de les musulmanes i musulmans LGTB, promoure el respecte de la homosexualitat, bisexualitat i transsexualitat en tots els àmbits de la comunitat musulmana” davant el buit d’informació que hi ha a la societat. A més, es proposen ser un punt d’acollida per als musulmans homosexuals i, per tant, “crear un espai privat i confidencial de contenció i ajuda emocional per les persones musulmanes LGTB”. Alhora, impulsaran la prevenció i promoció de la salut tenint en compte especialment el VIH i Infeccions de Transmissió Sexual (ITS).

Més informació

Confederació d’Associacions LGTBQI Europees Musulmanes

Conferència de l’Associació d’Homosexuals Musulmans de França, HM2F, Madrid 2011

L’alcorà i realitat LGTB

Gay Muslims